Tekonivelleikkaus on hyvä tehdä vasta kun muut keinot on jo kokeiltu. Tekonivel ei vastaa tervettä niveltä. Liikunta parantaa lihasten hermotusta ja verisuonitusta sekä ylläpitää lihasvoimaa ja nivelliikkuvuutta. Lihasvoima- sekä aerobinenharjoittelu vähentävät tutkitusti kipua ja parantavat toimintakykyä nivelrikkopotilailla. Riittävä lepo on tärkeä vastapaino liikunnalle.
Monipuolinen liikunta sopii nivelrikkoiselle nivelelle. Erityisen tärkeää on liike- ja lihasvoimaharjoittelu. Jos nivel kipeytyy liikunnasta voimakkaasti, käytä kipulääkettä liikkumisen tukena tai kevennä rasitusta. Ota tarvittaessa käyttöön liikkumisen apuvälineet. Kiputilanteessa liikuntalajit, joissa vartalon paino ei ole kipeän nivelen päällä, soveltuvat usein paremmin. Näistä esimerkkejä ovat muun muassa pyöräily, vesiliikunta, kuntosaliharjoittelu, voimistelu. Tyypillisiä riskilajeja ovat erilaiset palloilut.
Myös arkiaskareet ja hyötyliikunta ovat liikuntaa, kuten puutarhanhoito, lumenluonti tai marjastus. Nämä vilkastuttavat verenkiertoa ja pitävät lihaskuntoa yllä.
Lihasvoiman harjoittaminen on nivelrikon itsehoidossa tärkeää, samoin venyttely ja jalkojen tai käsien ojentelu esimerkiksi jumppakuminauha vastuksena. Liikkeet aktivoivat liikeratoja ja hillitsevät nivelten jäykistymistä.
Jos olet epävarma harrastamasi lajin turvallisuudesta oireilevalle nivelellesi, asiasta kannattaa keskustella fysioterapeutin tai lääkärin kanssa. Päivärytmiä koskeva perusohje on vaihdella päivän aikana liikkeen ja levon jaksoja ja jakaa liikkumista osiin. Voit vaihtaa esimerkiksi yhden pitkän iltakävelyn kahteen lyhyempään lenkkiin, joista toinen sijoittuu aamuaikaan.
Ylipaino on nivelrikon suuri riskitekijä. Jo muutaman kilon pudotus voi madaltaa sairastumisen riskiä merkittävästi. Jos nivelrikko on puhjennut, liikunta ei nykyisen tiedon mukaan paranna eikä pysäytä sitä, mutta se voi hoitaa ja helpottaa oireita. Hyvä lihaskunto edistää myös tekonivelleikkauksesta kuntoutumista.
Liikkumisen tukena voit käyttää apuvälineitä. Näitä voivat olla esimerkiksi polvituet, kyynärsauvat tai rollaattori. Fysioterapeutti voi ohjata sinulle oikeat apuvälineet liikkumisesi tueksi.
Nivelrikon liike- eli mobilisaatiohoito tarkoittaa fysioterapeutin nivelelle antamaa hoitoa. Liikehoito perustuu hitaaseen ja passiiviseen liikkeeseen, jonka tavoitteena on vähentää kipua ja parantaa nivelen liikettä.
Nivelrikkoon ei ole parantavaa lääkettä. Lääkehoidon tarkoitus on lievittää oireita ja parantaa toimintakykyä. Kipulääkkeiden käyttö helpottaa liikkumista.
Kivunhoidon ensisijainen lääke on parasetamoli. Se ei rasita suolistoa yhtä paljon kuin varsinaiset tulehduskipulääkkeet, mutta auttaa kipuun usein hyvin. Jos parasetamolin teho ei riitä, voidaan hoidoksi liittää tulehduskipulääkkeitä. Tulehduskipulääkkeiden haittavaikutukset ja riskit arvioidaan yksilöllisesti. Jos kipulääkkeiden teho ei riitä, voidaan lääkärin ohjauksessa käyttää keskushermostoon vaikuttavia kipulääkkeitä. Kipulääkereseptit määrätään tarvittaessa kotikuntasi terveyskeskuksesta tai työterveydestä
Tilapäinen helpotus voi löytyä ilman lääkeaineita kylmä- tai kuumahauteesta tai -geelistä. Kipua voi aluksi lievittää myös ilman reseptiä apteekista saatavilla kipugeeleillä.
Nivelpistoja, kuten glukokortikoidi- ja hyaluronaattiruiskeita, ei saa ottaa jos tekonivelleikkaukseen on alle 3 kuukautta.
Jos kävely ei enää onnistu tai toimintakyky on muuten heikentynyt selvästi, eivätkä edellä mainitut hoidot auta, tekonivelleikkaus tulee ajankohtaiseksi. Lue lisää leikkauksesta.