Skip to content
Asiakaspalvelu 03 311 715

Uudet liikeharjoitusvideot tekonivelpotilaiden kuntoutumisen tukena

29.8.2024

Harjoitusvideoista löytyy monipuolisesti liikkeitä kuntoutumisen eri vaiheisiin

Tekonivelsairaala Coxa on julkaissut uudet liikeharjoitusvideot ja harjoitusohjelmat tukemaan tekonivelpotilaiden kuntoutumista kotona. Ohjelmat on jaoteltu toipumisviikkojen mukaan, ja niihin on lisätty myös haastavampia liikkeitä potilaiden toiveiden mukaisesti. Videoiden avulla potilaat voivat edistää kuntoutumistaan ja saavuttaa paremman toimintakyvyn tekonivelleikkauksen jälkeen.

Tekonivelleikkauksesta kuntoutuminen vaatii potilaalta aktiivista liikkuvuus- ja lihasvoimaharjoittelua. Pelkkä tekonivelleikkaus ei tuo kivuttomuutta ja paranna toimintakykyä, mutta luo edellytykset niiden saavuttamiselle pitkäjänteisen harjoittelun avulla. Kotona tapahtuvan harjoittelun tueksi Coxassa on tehty uudet liikeharjoitusvideot ja harjoitusohjelmat. Videoitujen liikeharjoitteiden avulla potilaat voivat kehittää kotona lihasvoimaa, nivelliikkuvuutta, tasapainoa ja lihasvenyvyyttä.

Uusi harjoituskokonaisuus työstettiin yhdessä Coxan fysioterapeuttien kanssa. Uudistuksen myötä videoitujen liikeharjoitteiden määrää kasvatettiin ja ohjelmiin lisättiin myös haastavampia liikkeitä. ”Potilaat ovat toivoneet enemmän ohjeita harjoitteluun sekä pitkäkestoisempaa harjoitusaikataulua ja palaute huomioitiin uudistuksessa. Coxan edellisissä liikeharjoitusohjelmissa videoituja harjoitteita oli noin parikymmentä ja uudistuksen jälkeen niitä on tuplasti enemmän. Lisäksi potilaat ovat toivoneet myös vaativampia liikeharjoitteita, joita voisi lisätä kunnon kehittyessä, ja myös näitä on tuotu mukaan ohjelmiin,” kertoo Coxan fysioterapeutti Elina Heinonen.

Ohjelmissa liikeharjoitusvideot on jaoteltu toipumisviikkojen mukaan. Suuntaa antavaa aikataulua seuraamalla potilaat voivat edetä omaan tahtiinsa ja lisätä harjoittelun tehoa vähitellen. ”Harjoitusohjelmien avulla tavoitellaan nousujohteista liikkumista, mikä on tärkeää onnistuneen kuntoutustuloksen saavuttamiseksi,” Elina kertoo.

Coxassa fysioterapeutit ohjaavat jokaiselle potilaalle soveltuvimmat alkuvaiheen harjoitteet, joita potilas jatkaa omatoimisesti kotona. ”Tavoitteenamme on tarjota potilaille parhaat mahdolliset ohjeet kotona kuntoutumiseen ja videot ovat tähän hyvä lisä. Videot eivät kuitenkaan korvaa lähikontaktia ja suosittelemmekin kaikille potilaillemme fysioterapeutin ohjauskäyntiä 4-6 viikkoa leikkauksen jälkeen kotipaikkakunnan terveyskeskuksessa, työterveydessä tai yksityisellä vastaanotolla,” Elina tiivistää.

Lisätietoja liikunnasta tekonivelleikkauksen jälkeen sekä liikeharjoitevideot- ja ohjelmat löydät verkkosivuiltamme: https://www.coxa.fi/potilaana-coxassa/liikunta-tekonivelleikkauksen-jalkeen/