Maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään vuosittain syyskuun 17. päivänä.
Potilasturvallisuus tarkoittaa kaikkia niitä toimenpiteitä ja käytäntöjä, joilla pyritään estämään vahinkoja ja virheitä terveydenhuollossa. Potilaan näkökulmasta potilasturvallisuus on sitä, että potilas saa oikeaa hoitoa, oikeaan aikaan ja oikealla tavalla ja niin, ettei hoidosta aiheudu hänelle haittaa.
Coxassa potilasturvallisuus on erittäin korkealla tasolla, mikä näkyy hyvinä hoitotuloksina ja korkeana potilastyytyväisyytenä. Potilasturvallisuudesta vastaavan ylilääkärin Jarkko Kalliovalkaman mukaan potilasturvallisuus on keskeinen osa Coxan hyvää hoitoa.
”Potilaiden turvallisuus on meille ensiarvoisen tärkeää ja keskeinen osa laadukasta hoitoa. Coxassa turvallisuutta seurataan sekä kehitetään jatkuvasti ja ennakoivasti. Meillä vallitsee myös avoin kulttuuri potilastuvallisuusasioissa, jolloin kuka tahansa voi tuoda esille havaitsemiaan huomioita ja kehityskohtia,” Jarkko kiteyttää.
Turvallisuus on huomioitu Coxassa toiminnan jokaisessa vaiheessa, oli kyse sitten tilasuunnittelusta, tietojärjestelmistä tai potilastyötä. Potilasturvallisuustyön ytimen Coxassa muodostaa ennakoiva ja arvioiva potilasturvallisuuskulttuuri, joka perustuu yhteisesti sovittuihin arvoihin ja toimintaperiaatteisiin. Hoitoprosessin vaiheet on mietitty tarkasti ja toimintatavat ovat kaikkien tiedossa, mikä luo turvallisuutta niin henkilökunnalle kuin potilaalle. Lisäksi säännöllisellä koulutuksella sekä tutkimus- ja kehitystyöhön panostamalla varmistamme, että henkilöstöllämme on aina viimeisin tieto käytettävissään.
Tekonivelleikkaus Coxassa on varsin turvallinen toimenpide, johon liittyvät komplikaatiot ovat harvinaisia. Ortopedi keskustelee aina potilaan kanssa leikkaukseen liittyvistä riskeistä. Vakavien ja uusintaleikkaukseen johtavien komplikaatioiden riski on tekonivelleikkauksessa alle 2 %. Coxassa leikatuilla tekonivelinfektion ilmaantuvuus on vuoden kuluessa toimenpiteestä alle 1 %.
Hyvä hoidon lopputulos on yhteistyötä. Coxan henkilökunta on sitoutunut tekemään parhaansa, jotta potilas saa hyvin toimivan tekonivelen. Hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi potilaalta puolestaan edellytetään toimimista ohjeiden mukaan. Esimerkiksi potilaan omatoimisella liikeharjoittelulla on merkittävä vaikutus tekonivelleikkauksen onnistuneeseen lopputulokseen. Myös aktiivinen tiedonhankinta sekä osallistuminen omaan hoitoon auttavat vähentämään riskejä ja parantamaan potilasturvallisuutta.
Kuinka voin itse edistää potilasturvallisuutta?
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tuottanut potilaille ja heidän läheisilleen tarkoitetun potilasturvallisuuden oppaan, jonka voit lukea tästä linkistä.
Coxassa meidän tärkeimpänä tavoitteenamme on tarjota potilaillemme parasta ja turvallisinta mahdollista hoitoa. Potilasturvallisuus on hoitohenkilökunnan, potilaan ja läheisten yhteinen päämäärä.